Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι σοβά;
  • Παραδοσιακός σοβάς: Αποτελείται από 3 υλικά, την άμμο, τον ασβέστη και το τσιμέντο, τα οποία αναμιγνύονται με νερό. Συνήθως, το τελικό μίγμα ενισχύεται με επιπλέον πρόσμικτα έτσι ώστε να αποκτήσει καλύτερη μηχανική αντοχή.
  • Έτοιμος σοβάς: Είναι έτοιμο μίγμα κονιάματος το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάμειξη με νερό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έτοιμου σοβά σε σχέση με τον παραδοσιακό;

Ο έτοιμος σοβάς εξασφαλίζει την τήρηση όλων των απαραίτητων προδιαγραφών, ενώ παράλληλα απαιτεί λιγότερο χρόνο προετοιμασίας λόγω της έτοιμης αναλογίας και σύνθεσης των υλικών, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο πιθανά λάθη. Ο έτοιμος σοβάς έχει καλύτερες ιδιότητες από τον παραδοσιακό όπως για παράδειγμα έχει μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τρόποι σοβατίσματος;

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι το «πεταχτό» και το «σπατουλαριστό» σοβάτισμα. Καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας το είδος της βαφής που θα χρησιμοποιήσουμε διότι παίζει καθοριστικό ρόλο.

Υπάρχει κάποιο είδος επιφάνειας, για το οποίο να μην είναι αναγκαίο το σοβάτισμα;

Δεν χρειάζονται σοβάτισμα οι επιφάνειες από γυψοσανίδες, οι τσιμεντοσανίδες και γενικά η ξηρή δόμηση.

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν εφαρμόσουμε το σοβά;

Αναμιγνύουμε πάντα πολύ καλά το μίγμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κονίαμα µε την επιθυμητή εργασιμότητα. Δεν αφήνουμε πολύ χρόνο από τη στιγμή που θα ετοιμάσουμε το μίγμα του σοβά μέχρι τη στιγμή που θα το εφαρμόσουμε, διότι θα πήξει και θα αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, προσέχουμε η άμμος που θα χρησιμοποιήσουμε να μην περιέχει προσμίξεις.

Πόσος χρόνος απαιτείται από το τελικό σοβάτισμα μέχρι το βάψιμο της επιφάνειας;

Για να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα καλό είναι να έχει στεγνώσει πλήρως ο σοβάς.
Το ιδανικό χρονικό διάστημα για το καλοκαίρι είναι 3 εβδομάδες και για το χειμώνα 5 εβδομάδες. Για να καταφέρουμε να μειώσουμε λίγο τη χρονική διάρκεια, πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες καλού αερισμού του χώρου.

Ποιος είναι ο βασικός εχθρός που μειώνει το χρόνο ζωής μιας σοβατισμένης επιφάνειας και πως μπορούμε να τη διατηρούμε σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Ο βασικός εχθρός της σοβατισμένης επιφάνειας είναι η υγρασία. Αν εξασφαλίσουμε συνθήκες χωρίς υγρασία στο χώρο μας και παράλληλα βάφουμε συχνά τη σοβατισμένη επιφάνεια τότε το άριστο αρχικό μας αποτέλεσμα θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

Ποιο είναι το όφελος του σοβατίσματος;

Προστατεύει την τοιχοποιία τους σπιτιού μας από τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η έκθεση στον ήλιο ή οι ισχυρές βροχές, καθώς επίσης και από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Το σοβάτισμα προστατεύει επίσης το σπίτι από την γρήγορη επέκταση της φωτιάς, αφού καθυστερεί την αλλοίωση της τοιχοποιίας. Τέλος, με τη διαδικασία του σοβατίσματος επιτυγχάνεται και αισθητική βελτίωση του σπιτιού, αφού μπορούμε να κρύψουμε τις ατέλειες των τοίχων όπως για παράδειγμα τις σωληνώσεις.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφεύγουμε τις ρηγματώσεις στη σοβατισμένη επιφάνεια;

Υπάρχουν διάφορα σημεία, τα οποία καλό είναι προσέξουμε για αποφυγή ρωγμών:

  • Αφήνουμε την κάθε στρώση του σοβά να στεγνώσει πλήρως πριν εφαρμόσουμε την επόμενη.
  • Το σοβάτισμα καλό είναι να γίνεται σε εντελώς στεγνούς τοίχους τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, ενώ τους καλοκαιρινούς είναι προτιμότερο να προηγείται μια διαβροχή του τοίχου πριν την εφαρμογή του σοβά.
  • Δεν επιλέγουμε να σοβατίσουμε όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι 8 έως 32°C.
  • Χρησιμοποιούμε υαλόπλεγμα οπλισμού σοβάδων.