NEA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ:

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η ενεργειακή ετικέτα και κατ’ επέκταση η κλίμακα ενεργειακής αποδοτικότητας των ηλεκτρικών συσκευών αλλάζει.

Η κλίμακα που χρησιμοποιούταν μέχρι πρόσφατα, ξεκινούσε από την τάξη G και άγγιζε την ανώτατη τάξη A+++.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες συσκευές ανήκουν στις ενεργειακές κλάσεις από Α+ έως Α+++ και καθώς η νέα κλίμακα διαμορφώνεται από την τάξη G έως και την ανώτατη τάξη Α (χωρίς να υπάρχουν πλέον τα σύμβολα +, ++ και +++), υπάρχει σαφής ανάγκη επεξήγησης και εκπαίδευσης των καταναλωτών για την ομαλή τους μετάβαση στη νέα ετικέτα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει τη νέα ενεργειακή ετικέτα, η οποία παρουσιάζεται τόσο στα φυσικά όσο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, συνεχίζοντας να βοηθά στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων για τις παρακάτω κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ

Εισάγεται κωδικός QR ο οποίος, όταν σκανάρεται από συμβατή συσκευή smartphone ή tablet, οδηγεί τον καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Ενεργειακής Αποδοτικότητας συσκευών.

Υιοθετείται νέα κλίμακα για τις ενεργειακές κλάσεις με ενιαία διαβάθμιση:
G (υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος)
έως
A (χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος) για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων εισάγονται νέα εικονο-σύμβολα στο κάτω μέρος της ετικέτας, για την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα της συσκευής.

Μεταξύ της νέας και της παλαιάς κλίμακας δεν υπάρχει απευθείας αντιστοίχιση. Ένα προϊόν που, σύμφωνα με την παλαιά ετικέτα, ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα ετικέτα ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (π.χ. C). Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής του απόδοσης και η κατάταξή του στην επαναπροσδιορισμένη κλίμακα από G έως A, ενώ τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και η ενεργειακή κατανάλωση του προϊόντος παραμένουν ίδια.

Με την εφαρμογή της νέας ετικέτας, αναμένεται να υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (Α). Το θετικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι το περιθώριο πλέον που υπάρχει για περισσότερη καινοτομία στην κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να κατατάσσονται σε βάθος χρόνου στην υψηλότερη τάξη της κλίμακας, της νέας ενεργειακής ετικέτας. Όταν η τεχνολογική εξέλιξη θα έχει ως αποτελέσματα τα περισσότερα προϊόντα της αγοράς να κατατάσσονται στις υψηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή ετικέτα θα επικαιροποιηθεί και πάλι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι νέες ετικέτες είναι σε ισχύ από 01.03.2021

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ (ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΝΣΗ);

    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, στη συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί να υπάρχουν δύο ενεργειακές ετικέτες. Η μία (τρέχουσα) που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος με βάση την ενεργειακή κλίμακα A+++ έως D, και η άλλη (νέα) που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του ίδιου προϊόντος με βάση την αναθεωρημένη κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης A έως G. Αυτό προσφέρει στον έμπορο τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη ετικέτα ανάλογα με το πότε θα εκθέσει το προϊόν στο κατάστημά του. Μετά την 1η Μαρτίου 2021, οι έμποροι λιανικής έχουν χρονικό περιθώριο 14 εργάσιμων ημερών να αντικαταστήσουν την τρέχουσα με τη νέα ενεργειακή ετικέτα όλων των εκτιθέμενων προϊόντων σε φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, καθώς και σε διαφημιστικά υλικά προώθησης. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διπλή σήμανση προϊόντων θα συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2021 και μετά.

  • ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;

    Η επικαιροποίηση της ενεργειακής ετικέτας πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση για ομάδες προϊόντων των οποίων η ετικέτα δε μπορούσε να καλύψει πια τα δεδομένα της αγοράς (ψυκτικές συσκευές, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συσκευές συντήρησης κρασιών). Επιπλέον ομάδες προϊόντων αναμένεται να υιοθετήσουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα στο μέλλον.

  • ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΝΩ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ;

    Για ορισμένες ομάδες προϊόντων, π.χ. κλιματιστικά, η ενεργειακή ετικέτα δεν αλλάζει, οπότε αυτά εξακολουθούν να φέρουν την τρέχουσα ετικέτα. Για ομάδες προϊόντων που η ενεργειακή ετικέτα έχει επικαιροποιηθεί, αυτά θα πρέπει να εμφανίζονται στα καταστήματα με τη νέα ετικέτα. Εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή μοντέλα προϊόντων τα οποία παράχθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2020 και όταν η έκδοση νέας ετικέτας προϋποθέτει εκ νέου δοκιμή του προϊόντος με νέες μεθόδους ή όταν ο προμηθευτής έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα μπορούν να εμφανίζονται στα καταστήματα με την τρέχουσα ετικέτα το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.

Οι δράσεις για την νέα ενεργειακή ετικέτα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του έργου LABEL 2020 για την ομαλή μετάβαση της αγοράς από τις τρέχουσες στις νέες ενεργειακές ετικέτες.

ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ